AA / AAA / AAAA

Kolagen Ungu adalah gred AAA manakala Kuning pula bergred AA. Dua2 nya berkhasiat.

Kolagen Ungu lebih berfungsi kepada merawat masalah penyakit kronik spt sakit jantung, gout, asma, sendi. Yang kuning pula berperanan untuk kecantikan luaran seperti memperbaiki struktur kulit.

Kolagen Ungu (Gred AAA)
>> Diproses semulajadi
>> Diproses sekali sahaja
>> Khasiatnya lebih tinggi
>> Bergaram
>> Berbau

Kolagen Kuning (Gred AA)
>> Diproses Secara Steam
>> Diproses 3 kali
>> Khasiatnya kurang sedikit daripada gred AAA
>> Kurang Garam
>> Kurang Bau



Perbezaan di antara RUMPAI LAUT UNGU ( AAA) DAN RUMPAI LAUT PUTIH (AA) adalah ANTIOKSIDA

Perbezaan kandungan rumpai laut ungu dan yang putih dikatakan memiliki bahan antoksida pada rumpai laut yang berwarna ungu. Ini kerana dari pembawaaan warna pigment ungu. apa tu ANTIOKSIDA ?......

ANTIOKSIDA
Bahan antioksida merupakan bahan kimia yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Bahan ini menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.
Ada beberapa bentuk bahan antioksida, di antaranya vitamin, mineral, dan fitokimia. pelbagai jenis bahan antioksida ini berkerja bersama dalam melindungi sel normal dan meneutralkan radikal bebas.

TUBUH LEBIH TAHAN SERANGAN PENYAKIT
Kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa.

MENDAPAT KEMBALI KEANJALAN, KELEMBUTAN KULIT
Ia mempercepat pergantian sel-sel kulit yang mati dengan sel yang baru, selain melindungi dari sinaran ultra violet.

PERTUMBUHAN RAMBUT LEBIH BAIK DAN KELEMUMUR AKAN HILANG
Sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang mencukupi untuk pertumbuhan maksima.

MENGATASI MASALAH PENYAKIT DEGENERATIF DAN MASALAH USIA UMUR LANJUT Anti oksida semulajadi dalam rumpai laut adalah penghambat pembentukan radikal bebas.
Kebaikan antioksida Bantu atasi masalah penuaan pertingkat ketahanan sel badan

                                                               GRED AAAA(Hijau)
Klorofil merupakan penawar alam semulajadi yg di dapati pada pigmen hijau
tumbuh-tumbuhan hijau..dalam proses yang di panggil fotosintesis,klorofil dalam tumbuh-tumbuhan hijau menyerap dan menyimpan tenaga daripada cahaya matahari bersama dgn karbon dioksida di udara,air dan mineral2 dari tanah untuk menghasilkan makanan.tenaga itu di perlukan untuk menukar air dan karbon dioksida menjadi glukosa-sumber utama tenaga untuk semua organisma hidup.

KLOROFIL SANGAT KAYA DENGAN:
-ZINK-gabungan zink bersama vitamin A menggalakkan kesihatan yang baik..
-SELENIUM-melindungi dan memperbaharui sel-sel badan
-VITAMIN E-anti penuaan,menyuburkan kulit dan mengaktifkan otak..
-VITAMIN C-meningkatkan kecergasan dan memiliki unsur-unsur anti-kanser
-VITAMIN A-memperkuat kan fungsi jantung dan penglihatan..
lain2 nutrien termasuklah protein,biotin,asid folik,asid pantotenik dan mineral2 seperti kalsium,kobalt,kromium,fosforus,silikon,potassium,mangan,magnesium,besi dan lain2

LAIN2 KELEBIHAN KLOROFIL:
-membersih,membantu mendetoksifikasi dan mengurangi toksin(racun) dalam badan
-mengimbangi sistem hormon dan asid-alkali dalam badan
-memberi dan meningkatkan nutrisi dalam darah dan meningkatkan paras oksigen pada sel darah merah
-membantu dalam masalah imsomnia
-meningkat metabolisme
-memperkuatkan sistem imunisasi (kekebalan) badan
-memepercepatkan penyembuhan luka
-bertindak sebagai anti kanser
-meningkatkan fungsi jantung
-mengimbangkan suhu badan
-membekalkan tenaga dgn cepat
-membantu penghasilan darah,sesuai utk kes2 anemia dan masalah kekurangan darah
-membantu dalam menangani masalah ulser perut
-menyembuhkan luka2 pembedahan..

KOMPOSIS PEMAKANAN EUCHEUMA COTTONII
Oleh:
P. Matanjun, S. Mohamed, K. Muhammad & N. M. Mustapha
(University Sains Malaysia, Sabah, University Putra Malaysia, Serdang)
Serat Pemakanan
Karbohidrat
Protein
Asid Lemak
Garam Elektrolit
Garam Mikro
Vitamin B Kompleks, A, C, D dll

SERAT PEMAKANAN - 25.05%
a) Serat Larut - 18.25% - Agar, Carrageenan, Sulfated Xylans dll.

b) Serat Tidak Larut - 6.80% - Cellouse, Mannans.

Faedah & Aplikasi:
Kebanyakan Serat Terlarut berkesan untuk merendahkan paras kolesterol dan paras gula dalam darah, amat sesuai untuk mencegah penyakit jantung . Serat Terlarut juga dilihat sebagai makanan yang mempunyai fungsi baik bagi mencegah gejala metabolisma gula, amat berkesan untukmencegah Diabetes. Manakala kesan Serat Tidak Larut lazimnya mempercepatkan pergerakan saluran penghadaman.

SERAT PEJAL - 5.91%
Seperti kanji Floridean, Iso-Floridoside, Sorbitol.


No comments:

Post a Comment